Loodgieter: bijna het oudste beroep ter wereld

In de zesde eeuw na christus ging het Romeinse Rijk ten onder aan oorlogen en hongersnood. De Romeinen stonden aan de basis van de moderne beschaving. Niet alleen de democratie, maar ook de loodgieter heeft z’n oorsprong in het oude Rome.
Van oudsher gebruikte men loden pijpen als een statussymbool, maar juist dit lood was zo gevaarlijk. Loodvergiftiging was de dementie en resulteerde uiteindelijk ook tot de dood. Niet alleen loodgieters werkten veel met dit materiaal, maar ook in de keuken werd veel gebruikt gemaakt van het lood.

De loodgieter revancheert zich

In het begin van de 19e eeuw werden sanitaire voorzieningen steeds belangrijker. De loodgieter speelde hierin een belangrijke rol. De badkamer moest een aparte ruimte worden en met de aanleg van waterleiding werden in badkamers de houtgestookte waterreservoirs vervangen door ketels die aangesloten waren op de waterleiding waardoor men op elk moment van de dag de beschikking kreeg over warm water. Hout en kolen maakten plaats voor gas – en nog weer later voor elektriciteit – en badkamers werden voorzien van geisers. Door de aansluiting van woningen op waterleiding en riool was er schoon water om zich te wassen en kon men het afvalwater op een verantwoorde wijze lozen. In het begin waren deze zaken alleen bereikbaar voor de rijken die zich dergelijke luxe konden veroorloven, maar al snel kwam er massaproductie op gang die sanitaire producten ook bereikbaar maakte voor de in opkomst zijnde middenklasse.

De loodgieter van vandaag de dag

In de loop der tijd veranderde het beroep van loodgieter en werd de kwaliteit van het werk hoger. Tegenwoordig is loodgieterswerk een stuk ruimer dan het ooit was. Zo nemen deze vaklieden meerdere taken op zich, waaronder de aanleg en het onderhoud van verwarmingsinstallaties, sanitair, waterleidingen en/of rioleringen.
Loodgieters, ze waren er al in de Romeinse tijd, en nog steeds is deze beroepsgroep niet weg te denken voor uw wooncomfort.

Terug naar het overzicht
Bel ons gratis: 0800 5663443

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een loodgieter dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Loodgieter en maak direct een afspraak met uw vakman.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.