Loodgieter is een vak apart

Loodgieters zijn vakmannen die zich bezig houden met het onderhouden van verwarmingsinstallaties, sanitair, waterleidingen en/of riolering. Het woord loodgieter is ontleend aan het gieten van stroken lood en loden pijpen. Deze stroken werden gebruikt om buizen waterdicht te maken.

Na de ravage van de Tweede Wereldoorlog ontstond er een vraag naar nieuwe loodgieters in Nederland. De nieuwe loodgieters hadden genoeg werk om aan de wederopbouw te beginnen. Om zelfstandig te kunnen opereren als een loodgietersbedrijf, moest men aan drie voorwaarden voldoen. Zo moesten ze in het bezit zijn van het Middenstandsdiploma, een vakdiploma en kredietwaardigheid. Het vakdiploma, ook wel het GAWALO-diploma (erkent GAsfitter, WAterfitter, LOodgieter) genoemd, kon men met een avondopleiding in ongeveer 4 of 5 jaar behalen. Het Middenstandsdiploma konden ze in 2 jaar behalen als men een avondopleiding ging volgen.

Het werkgebied van de loodgieter is ondertussen een stuk ruimer dan in de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn het onderhouden van onder andere verwarmingsinstallaties, sanitair en waterleidingen een groot onderdeel geworden van het repertoire van een loodgieter. Ook moet hij meer van computers afweten, aangezien CV-ketels, een belangrijk werkterrein van de loodgieter, steeds meer gebruik maken van automatisering.

0800 Loodgieter

De loodgieters die aangesloten zijn bij 0800 Loodgieter kunnen u helpen met al uw loodgieterswerk. Hierbij kan gedacht worden aan het installeren van water- en gasleidingen, sanitair, riolering, CV installatie en vloerverwarming. Heeft u thuis problemen met de waterleiding, of u wilt graag uw verwarmingsinstallatie laten nakijken, en u zoekt een gerenommeerd bedrijf bij u in de buurt? Schakel dan 0800 Loodgieter in. Via ons netwerk vindt u meteen een vakman bij u in de buurt. Door te bellen naar 0800 Loodgieter (0800 5663443|gratis) wordt u doorgeschakeld met een loodgietersbedrijf bij u in de buurt. Onze loodgieters zijn de meest allround klussers en lossen graag uw loodgieterswerkzaamheden op.

Terug naar het overzicht
Bel ons gratis: 0800 5663443

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een loodgieter dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Loodgieter en maak direct een afspraak met uw vakman.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.